Wat maakt René mee in de BLC tijdens module 3?

Nu, bijna 4 maanden na de derde module, blik ik terug op module 3 van de BLC. Volgens de programmakaart wordt in deze module gefocust op het proces van coaching, met als uitgangspunt dat we gaan werken met wat er is…klinkt prachtig en tegelijkertijd heb ik de indruk dat ik daar de hele leergang al mee bezig ben.

We trappen af met een prachtig fragment uit de film Bagger Vance. Die moet je zien, topfilm. Mooie dynamiek tussen de “coach” (Will Smith is Bagger Vance) en “coachee” (Matt Damon). De coach is even op de voorgrond en verdwijnt ook weer, hij voelt wat er nodig is en voelt het moment aan, maakt er gebruik van, zegt wat ie te zeggen heeft en láát het vervolgens waar het hoort, bij de coachee. De coach die coacht, begeleidt, het niet voor je doet. Mooie opmaat voor deze module en mijn leerproces.

Het komt erop neer dat deze twee dagen mij (weer) hebben laten inzien dat er zijn, zonder iets te hoeven of te moeten een enorme kracht is. Dat als ik vanuit vertrouwen in gesprek ga, minder zelfkritisch en durf te zeggen wat ik te zeggen heb, ik ruimte creëer voor mezelf en de ander. Ik blijf dichter bij mezelf, vanuit het hart, hoef me minder te bewijzen en kom hierdoor makkelijker in contact met de ander. Als er niets hoeft, gebeurt er van alles. Klinkt allemaal niet zo onlogisch, toch?

Logisch of niet, het werkt voor mij en voor de ander, zo ervaar ik dat ook in verschillende oefensessies. Mezelf laten zien, door mezelf serieus te nemen en mezelf mee te nemen in het contact met de ander werkt dus. Is van belang voor mij omdat ik de neiging (zie eerdere blogs) blijf houden om helemaal mee te gaan met de belangen, thema’s, input van de ander. En daarnaast, als ik niet oplet, alleen bezig ben met de ander te “pleasen”, hij of zij zou het toch eens oneens zijn of anders zien…god wat zit met dat ook in deze 2 dagen af en toe in de weg. 

Dus dichtbij mezelf blijven, schakelen in drie posities: 1) contact met mezelf, 2) van daar uit contact met de ander en 3) vanuit de heli kijken naar wat er gebeurt tussen ons. De derde positie geeft vaak veel informatie over de leervraag/thema van de coachee. Dit benoemen en hier transparante terugkoppeling over geven kan van grote waarde zijn en lukt alleen als ik goed bij mezelf ben en in de gaten heb en hoe ik eraan toe ben/wat ik voel en vind op dat moment.
 
Voorgaande betekent ook dat ik me eerder laat raken, dat ik kwetsbaarder ben tijdens coachingsgesprekken. Ik moet minder van buiten en mag meer van mezelf. De coachee ziet meer van mij en het creëert ook voor coachee meer ruimte en gelijkwaardigheid tijdens de coaching, zo is mijn ervaring . Volgens mij belangrijke ingrediënten om te kunnen leren.  Ik geef mezelf de volgende “opdrachten” om zo goed mogelijk bij mezelf te blijven: regulier mediteren, veel de natuur in (bos en zee), regelmatig slenteren/keutelen/vervelen en mezelf scherp houden door cursussen en intervisie en vaker feedback vragen aan coachees, klanten en andere collega professionalas op mijn werkwijze.
 
De eerste module tekende ik op een groot vel een enorm snel draaiende bol, rood in de kern en veelgekleurde linten aan de buitenkant. Daaromheen wel 20 woorden die op mij van toepassing zijn. Een druk en bont beeld, voortgekomen uit de vraag “Wie ben ik”. Na een gesprek over de vraag wat mijn “authentieke swing” is, maak ik weer een beeld. Het is bijna te afgezaagd voor woorden (wat me bijna weerhoud om het op papier te zetten): een groot rood hart is wat ik midden op het witte vel tevoorschijn teken. Het hart, dichtbij mezelf en dichtbij de ander. Om vandaar uit te reageren en te ervaren wat er speelt. Dat rode hart hangt hier in mijn Rotterdamse werkkamer achter me, opgeprikt aan een helblauwe muur. Voor mij een beeld wat staat voor hoe ik leef en werk en een concreet beeld wat de BLC mij heeft opgeleverd en waar ik dagelijks de vruchten van pluk.
 
Vanuit dit beeld dagelijks écht aan de slag met mijn eigen ontwikkeling en die van mijn klanten. Het Echte Werkt! werkt en leert. Met een mooie bijdrage van de BLC aan dit proces. Meer weten over mijn ervaringen tijdens de opleiding en nu ook in de praktijk, laat ’t me weten.
 
Rotterdam, 21 maart 2011
 
René Dagevos
06 51 24 18 61
rene@hetechtewerkt.nl
www.hetechtewerkt.nl

<< Ga naar de opleiding Baak Leergang Coaching

Plaats jouw visie of vraag

Reactie
Naam

Code
  Omschrijving Profiel Duur Investering